De la 1 ianuarie, in Franta fumatului a devenit interzis in cafenele, restaurante, discoteci, cazinoruri si hoteluri. Astfel Franta se alatura altor tari euopene, ca Spania, Italia, Irlanda, Suedia sau Marea Britanie. Interzicerea fumatului in baruri, cafenele si restaurante se mai aplica in opt landuri din Germania dar aici legea s-a lovit de rezistenta patronilor.
Din cate se pare Franta nu este singura, anul acesta si in Turcia s-a votat o lege care interzice fumatul in locurile publice, mai ales in cafenele, baruri si restaurante. Amenzile aplicate la ei sunt de 30 de euro pentru o tigara si de zece ori mai mare pentru patronii localurilor unde se incalca legea. Pe cand astfel de amenzi si la noi?
Si in Romania in 2008 ar trebui sa se interizica fumatul in locurile publice si pe strada, a anuntat ministrul Sanatatii, dar avand in vedere ca politicienii nostri se misca cu viteza melcului pierdut in spatiu o sa mai treaca ani buni pana o sa se intample asa ceva si la noi.
Faimoasa Lege 349/2002, pentru prevenirea si combaterea efectelor produselor din tutun cu modificarile si completarile ulterioare, ii obliga pe oamenii de afaceri sa elaboreze si sa puna in aplicare "regulamente interne prin care sa delimiteze spatiile in incinta carora este permis fumatul de cele in care este interzis fumatul".
Din pacate legea este foarte ambigua si nu explica detaliat exact ce are de facut patronul unui astfel de amplasament. Ceva ceva se spune totusi in alin. 3 al art. 3 din lege, potrivit caruia "barurile, restaurantele, discotecile si alte spatii publice cu destinatie similara vor delimita si vor asigura ventilatia spatiilor destinate fumatorilor, astfel incat aerul poluat sa nu patrunda in spatiul pentru nefumatori".
Delimitare? Cum? Cu un simplu paravan? Deja devine bataie de joc. Singurul loc unde am vazut o delimitare ca "la lege" a fost la Spring Time-ul de la Victoriei in rest facute asa de ochii lumii sau mai bine spus "de ochii inspectorilor".
Iar faimoasele amenzi in valoare de 1000-5000 lei, care cica ar fi bagat spaima in patroni mi se par o gluma proasta. O amenda trebuie sa-l usture pe patron, sa-l invete minte si sa-l puna pe ganduri daca vrea sa mai primeasca una sau sa faca cum spune legea. Un patron care primeste o astfel de amenda isi scoate banii si intr-o zi. Sigur ca povestea ar fi alta daca amenzile ar fi fost duble sau chiar triple, sau daca controalele s-ar fi facut ZILNIC. Ia sa vezi ce rapid face patronul o camaruta cu zid fals de rigips si cum baga un aer conditionat acolo ca sa faca pe plac OPC-ului si clientilor NEfumatori.
Atata timp cat legea ramane ambigua, iar inspectorii sunt multumiti de faptul ca exista un amarat de paravan de plastic si placute cu insemne de "Interzis Fumatul" sau "Fumatori" si "Nefumatori" pentru a delimita spatiile respective, NEfumatorii vor ramane o "cantitate neglijabila".
Solutii exista, dorinta de a le aplica lipseste cu desavarsire.
Un comentariu:
Deacord. O singura obiectie banii de amenda nu se scot doar intr-o singura zi...(esti departe) mai ales pentru baruri.
Trimiteți un comentariu