joi, 7 februarie 2008

Fumatori vs Nefumatori – Razboiul continua (Update)

O victorie sau o infrangere?

Vesti noi de pe front:

Pana in 2009, restaurantele, discotecile (desi nu am vazut nici macar un scaun pentru nefumatori in discoteci dar ma rog), hotelurile si barurile vor trebui sa izoleze complet spatiile destinate fumatorilor de cele destinate NEfumatorilor (iupiiiiii), iar locurile pentru fumatori vor trebui ventilate si marcate corespunzator.

Si acum bomba: proprietarii localurilor cu mai putin de 100 de locuri pe scaune trebuie sa decida, pana la inceputul anului viitor, daca intreg spatiul va fi destinat Fumatorilor sau NEfumatorilor.

Pe mine vestea asta ma incanta doar pe jumatate. De ce? Pentru ca sunt mai mult decat sigur ca peste 95 % din localurile noastre or sa-i aleaga pe fumatori drept clienti principali cu toate ca NEfumatorii sunt majoritari.

In rest nu o sa se schimbe mai nimic, vrei sa iesi la o cafea, bere sau ceva asemanator, tot o sa trebuiasca sa stai cu nasul in fumul celorlalti clienti, ca si pana acum, plus ca in cazul in care localurile devin exclusiv pentru fumatori, or sa dispara si faimoasele “custi” pentru NEfumatori.

Aceasta hotarare trebuia sa intre in vigoare de la 1 iulie 2008, dar patronii localurilor s-au plans cum ca proiectarea modificarilor necesita timp (de parca nu au avut un an de zile la dispozitie) si bani (or fi saraci mititeii).

In urma dezbaterilor publice, Eugen Nicolaescu, ministru sanatatii, a renuntat la raza de 200 de metri in favoarea uneia de 50-100 (de ce oare?Mita?) in jurul spitalelor si scolilor pentru interzicerea comercializarii tigarilor (de parca pana acum s-ar fi respectat raza respectiva) iar vanzarea produselor de tutun se va face numai in baza unei autorizatii speciale, pe care comerciantii vor trebui sa o plateasca, desigur (alti bani in buzunarul statului).

O alta veste ar fi, ca din 1 iulie (anul acesta), romanii vor fi nevoiti sa cumpare pachete de tigari imprimate cu imagini reprezentand efectele negative ale tutunului si din 1 ianuarie 2009 nu vom mai vedea reclame la tigari decat in locurile unde acestea se comercializeaza.

Multumiri speciale lui Smoking Cool Cat (sau poate ar trebui sa-ti spun Non-Smoking Cool Cat de cand te-ai lasat) pentru comixul realizat pentru articol.

Power to Non-Smokers :D

5 comentarii:

autoarbiter spunea...

aye dude, nu se face nimic, nu va mai hazardati atata. nu s'a facut in franta, germania, italia, austria si se face la noi. mai fac si ei gargara, sperie lumea. in romania oamenii nu se lasa de fumat, abia acum se apuca multi...

Anonim spunea...

Hai sa-ti spun eu de ce fumatorii sunt vizati si perceputi ca principala categorie de consumatori: pentru ca in timp ce fumeaza li se face sete si comanda 2, 3, 4 pahare de ceva, in timp ce nefumatorul nu prea se indeamna decat la 2 pahare, eventual.

Plus ca unii fumatori de fapt consuma joint-uri. Si cum joint equals club, mai nou (cu asta nu sunt de acord, dar se intampla), nu o sa vezi ca toate cluburile vor institui spatii pentru nefumatori sau ii vor bashtui etern pe fumatori.

Crusher spunea...

Da mai stiu, sunt constient ca un fumator va fi un consumator mai "avid" decat unul nefumator, dar tot nu-mi place "discriminarea" care se face fata de NEfumatori.

Voua vi se pare normal ca in spatiu de NEfumatori sa fie lasati clientii sa fumeze? Mie nu! Si vad asta aproape la fiecare iesire in oras.
Dar sa mergi pe strada si in fata ta sa fie cineva care pufaie avid din tigara si tot fumul sa-ti vina in fata? Sau in statie la autobuz?
Ma bucur ca nu exista (sau nu am vazut eu cel putin) nesimtiti care sa fumeze in timp ce asteapta metroul.
Dupa parerea mea sunt mult PREA multi fumatori.

Anonim spunea...

salut!
imi permiti sa preiau si eu articolul ? multumesc anticipat!

Crusher spunea...

Daca imi spui pentru ce ai nevoie si mentionezi si sursa nu am nimic impotriva :)