vineri, 28 martie 2008

O ora dedicata Pamantului!



Programul Earth Hour, initiat de catre World Wide Found for Nature a avut un nesperat succes pe plan local, ceea ce i-a determinat pe organizatori sa faca urmatorul pas: o actiune globala. In 2008, marile orase ale lumii isi vor inchide luminile pe 29 martie, intre ora 20 si 21.

Ce inseamna Earth Hour?

• In 2007, Sidney a reusit sa realizeze, pe plan local, ceea ce parea a fi imposibil. Pentru o ora, orasul a fost scaldat in intuneric. Marile companii, restaurantele, Opera, institutiile, chiar si casele private si-au inchis luminile.
• Pentru prima actiune la nivel global, orasele–partenere care si-au anuntat participarea sunt: Atlanta, San Francisco, Phoenix, Vancouver, Montreal, Dublin, Sydney, Perth, Melbourne, Canberra, Brisbane, Adelaide, Copenhaga, Aarhus, Christchurch, Aalborg, Odense, Manila, Suva, Chicago, Tel Aviv, si Toronto.
• Peste 9 000 de companii si aproximativ 136 000 de oameni s-au inscris in ceea ce va fi un eveniment la scara larga cu efecte globale.
• In urma evenimentului de anul trecut, Energy Australia a anuntat o scadere cu 10.2% a consumului de energie, un procent mult mai mare decat cel pe care s-ar fi asteptat organizatorii sa-l obtina.
• Programul face parte dintr-o actiune mai larga, care are ca scop reducerea emisiilor de carbon cu 5% la nivelul orasului Sidney.
• Un sondaj ce a urmat evenimentului, a anuntat o participare a locuitorilor orasului de peste 57% .


Ce trebuie sa fac?

• Pe 29 martie, intre ora 20 si 21, stinge luminile din casa, scoate din priza aparatele electronice si bucura-te de un moment de liniste. Vei fi rasplatit de sentimentul ca ai facut ceva pentru aceasta planeta, pentru familia ta, pentru prieteni si nu in ultimul rand, pentru tine.
• "In timpul Orei Pamantului, guvernele, companiile, liderii comunitatilor si oamenii simpli vor stinge luminile, aratandu-si astfel sprijinul pentru actiuni care pot face diferenta in cea mai mare provocare a lumii de astazi. In timp ce asteptam de la liderii politici sa ia decizii curajoase pentru a salva Pamantul, Ora Pamantului ne aminteste ca fiecare dintre noi poate fi parte a solutiei pentru combaterea schimbarilor climatice" - James Leape, directorul general al WWF.
• Desi cu o floare nu se face primavara, organizatorii evenimentului subliniaza importanta contrbutiei individuale.
• Daca fiecare dintre noi va fi constient de aportul propriu si individual pe care il poate aduce in conservarea si protejarea mediului in care traim, atunci se va crea o constiinta globala care va actiona intr-un sens pozitiv.
• Participarile pentru anul 2008 pot fi anuntate si inregistrate pe site-ul oficial, unde se pot inscrie atat institutiile, cat si persoanele private.
• Din Romania si-au inscris pana in prezent aproximativ 1300 de persoane private, situand Romania pe locul 10 in topul tarilor. Poti sa-ti faci cunoscuta participarea, inregistrandu-te aici:
http://www.earthhour.org/sign-up


De ce Earth Hour?

• Datele recente au semnalat gravitatea situatiei, cu atat mai mult cu cat emisiile de gaze in atmosfera au produs o crestere a temperaturii globale, transformandu-se intr-o reala amenintare la adresa vietii de pe Pamant.
• Incalzirea temperaturii globale cu aproximativ un grad, poate parea neimportanta la prima vedere, dar consecintele acesteia sunt dezastruoase.
• Uraganele, tornadele, inundatiile, secetele, cutremurele, toate aceste calamitati care au lovit intreaga planeta au dus la reconsidererea situatiei si la implementarea unor masuri de incetinire a acestor efecte.
• Pe 29 martie, orasele lumii se vor uni intr-o actiune menita sa simbolizeze participarea globala pentru cautarea unor solutii viabile in lupta cu schimbarile climatice.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Eu aveam oricu toate luminile stinse la ora aia. Numai calculatorul mergea. Dar eu cred ca putem face mai mult decat o ora.
* Eu intotdeauna tin aprinsa numai lumina de care am nevoie, nu las lumini aprinse aiurea, numai asa, ca mi-e lene sa ma intind pana la intrerupator. Cand pot, folosesc lumanari. Lumina din fata usii (care e pe senzor de miscare, btw)o las aprinsa numai cand stiu ca vin acasa pe intuneric, si cateodata uit sa o si aprind...
* n-am televizor si radio si daca as avea, n-ar sta aprinse toata ziua. De fapt, tocmai de-asta nu am :P N-are sens sa imi incarc spatiul cu lucruri pe care oricum nu le folosesc niciodata si care nici nu au incarcatura emotionala :P
* Cand plec de acasa, dau caldura mai incet.
* Nu am masina - inca, dar din pacate va trebui sa imi iau pentru ca in momentul de fata imi ia 1 ora jumate sa ajung la servici cu transportul in comun, cand cu masina mi-ar lua 20 de minute)
* reciclez cat pot inainte sa arunc ceva (chiar in cutia de reciclare)
* din cand in cand dau inapoi un pic de energie naturii, ca stiu ca si ea imi da mie multe :)

Asa ca da, ora pamantului la mine se petrece in fiecare zi, in diferite feluri. Adica se poate, daca se vrea :P